Historie

In het voorjaar van 1995 wordt vanuit dameskoor Spontaan het initiatief genomen een gemengd popkoor te starten. Na de nodige voorbereidingen wordt Evergreen/Popsongkoor Vocal Invention (inmiddels Popkoor Vocal Invention) opgericht en op 11 september 1995 vindt de eerste repetitie plaats in de recreatiezaal van het Mennistenerf in Zaandam.  Het koor staat dan onder leiding van Kors Jan Snoeij, zijn zoon Jeroen Snoeij verzorgt de begeleiding op piano. Al snel verhuist het koor naar het Verenigingsgebouw Czaar Peter op de Bloemgracht in Zaandam, waar tot op heden wekelijks gerepeteerd wordt.
Bij aanvang is het een vierstemmig koor, maar als er na enige tijd voldoende mannelijke leden zijn kan er vijfstemmig gezongen worden. Vanaf dan zijn de partijen verdeeld over sopranen, mezzosopranen, alten, tenoren en bassen.

Een jaar later wordt het eerste avondvullende concert gegeven in theater De Speeldoos in Zaandam. In 1999 en 2001 volgend avondvullende concerten in het, toen nieuwe, Zaantheater.
In 2002 neemt Vocal Invention, met een concert in de muziekschool Fluxus in Zaandam, afscheid van Kors Jan Snoeij. Patrice van Opstal neemt vanaf dat moment het dirigentschap over en hij staat nog steeds met veel passie en enthousiasme voor het koor.

Het 10-jarig bestaan wordt in mei 2005 gevierd met een concert in de Noorderkerk in Zaandam. De muziekboeken zijn dan inmiddels aan de kant geschoven en de koorleden zingen alles uit het hoofd. Ook is er vanaf dat moment meer aandacht voor koorregie. Onder leiding van regisseur Bas Groenenberg krijgt dit tot op heden steeds meer vorm en werkt het koor hard aan uitstraling, choreografieën en het “show element”.

Sinds september 2009 verzorgt Hanneke van den Dorpel de pianobegeleiding. Zij en Patrice voelen elkaar prima aan. De inspirerende werkwijze en professionele aanpak van dit goed geoliede koppel maakt dat de leden met veel plezier elke maandag avond de repetitie bezoeken. Concerten krijgen een extra dimensie door de toevoeging van een Combo aan de pianobegeleiding.

In 2010 is het koor, ter gelegenheid van het 15-jarig, na lange tijd weer terug in het theater. De show “The United Songs of America” in de KunstGreep in Oostzaan wordt door pers en publiek enthousiast ontvangen.
Eind 2011 wordt de naam van het koor gewijzigd in Popkoor Vocal Invention.

In maart 2013 staat Vocal Invention weer in de KunstGreep, nu met 4 uitverkochte voorstellingen van de “The Four Elements”.
Dan volgen een tweetal concerten in de Noorderkerk in Zaandam, waaronder in 2015 “Viva Vocal 20 !”.

Een jaar later doet Vocal Invention mee aan een megaproject, een zestal “3 KOREN SURROUND” concerten samen met Pop-Musicalkoor Purmerend en Musical Popkoor BROADWAY uit Hoorn.

Op 20 en 21 mei 2017 gaat een grote wens in vervulling, het koor staat dan met het theaterconcert LIFE in het Zaantheater in Zaandam.

Ook het 25-jarig bestaan in 2020 zou met 2 Jubileumconcerten gevierd worden in het Zaantheater. Helaas gooide Corona roet in het eten en moest alles 14 dagen ervoor worden gecanceld. Wat een pech!
In eerste instantie hoopten we het jaar erna de concerten alsnog te laten doorgaan, maar ook toen moest dat voortijdig weer worden afgelast.
Toen we in verband met alle maatregelen niet met elkaar konden zingen, zorgde Patrice voor oefenvideo’s, zodat we thuis toch onze stem konden blijven oefenen.

Intussen zijn de repetities weer in volle gang en treden we op met kleine mini-concertjes, zoals Reuring Westzaan.

In april 2023 hebben we eindelijk weer een middag vullend concert kunnen geven in de Maria Magdalenakerk in Wormer. Helaas was dat tevens het laatste concert olv. Patrice van Opstal. Hierna neemt Susan Meertens het dirigeerstokje van hem over.

Meer informatie over het koor en haar activiteiten komend jaar, vind je elders op deze website.