Historie

In mei 1995 wordt door enkele leden van dameskoor Spontaan het initiatief genomen tot het oprichten van een gemengd koor. Dit in samenwerking met de dirigent Kors Jan Snoeij. Na een oproep in diverse kranten blijkt hiervoor veel animo te zijn. De eerste repetitie vindt op 11 september 1995 plaats in de recreatiezaal van het Mennistenerf in Zaandam.  Evergreen-popsongkoor Vocal Invention is een feit!

In 1996 doet de mogelijkheid zich voor te verhuizen naar het gebouw van operette vereniging Czaar Peter waar we tot op heden wekelijks repeteren. We treden op verschillende korenfestivals, oals het korenweekend in Paradiso en het koren festival in Wormerveer op. Ook geven we met veel enthousiasme gezamenlijke concerten met muziekverenigingen uit Zaanstad. In 1997 is ons eerste avondvullend concert in theater De Speeldoos in Zaandam en in 1999 en 2001 in het Zaantheater.In 2002 neemt Vocal Invention, met een concert in de muziekschool Fluxus in Zaandam, afscheid van Kors Jan Snoeij. In Patrice van Opstal vindt het koor een opvolger van formaat.

Financieel is het niet meer haalbaar om concerten in het Zaantheater te geven en lange tijd wordt er voor eigen concerten uitgeweken naar diverse kerken en schoolgebouwen. Het 10-jarig bestaan wordt gevierd met een concert in de Noorderkerk in Zaandam.
Inmiddels zijn dan de muziekboeken aan de kant geschoven en zingen we alles uit het hoofd. Met veel enthousiasme weet Patrice het koor telkens weer een stapje verder te brengen. Tevens zijn enkele choreografieën toegevoegd, want niet alleen het oor, maar ook het oog wil wat. Onder leiding van regisseur Bas Groenenberg werken we in de voorbereiding van grote concerten hard aan uitstraling, choreografieën en het “show element”.
Eigen concerten krijgen een extra dimensie door de toevoeging van een Combo aan de pianobegeleiding.

Sinds september 2009 verzorgt Hanneke van den Dorpel de pianobegeleiding. Zij en Patrice voelen elkaar prima aan. De inspirerende werkwijze en professionele aanpak van dit goed geoliede koppel maakt dat de leden met veel plezier elke maandag avond de repetitie bezoeken.
Ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan geven we in 2010 drie concerten in de KunstGreep in Oostzaan. Met de show “The United Songs of America” was Vocal Invention na lange tijd weer terug in het theater! Professionele voorstellingen met een groot show- element die door pers en publiek enthousiast ontvangen worden.
Eind 2011 wordt de naam van het koor gewijzigd in Popkoor Vocal Invention.

In maart 2013 staat Vocal Invention weer in de KunstGreep, nu met 4 uitverkochte voorstellingen van de show “The Four Elements”. In 2014 zocht het koor samenwerking met een orkest, in november was het concert “Vocal meets Soli” samen met Harmonie Soli Koog-Zaandijk. In 2015 bestaat Vocal Invention 20 jaar, dat hebben zij in juni gevierd met “Viva Vocal 20 !” in de Noorderkerk in Zaandam. De laatste uitdaging, een zestal “3 KOREN SURROUND” concerten met Pop-Musicalkoor Purmerend en Musical Popkoor BROADWAY uit Hoorn is in januari / februari 2016.

Op 20 en 21 mei 2017 gaat een wens in vervulling, het koor staat dan met het theaterconcert LIFE in het Zaantheater in Zaandam.

Meer informatie over het koor en haar activiteiten komend jaar, vind je elders op deze website.